dinsdag 21 januari 2020

Respectvol met water


 

De jaarafrekening van het waterbedrijf is binnen. Ik krijg wat geld terug en mijn kwartaalbedrag wordt lager. Het gaat om 3,45 en het kwartaalbedrag gaat naar beneden met 0,90. Om het geld hoef ik het niet te doen, maar om het water wel. Schoon water is een rijkdom waar wij heel vaak niet bij stil staan. Ik probeer dat wel te doen.

Ik heb 23 kuub gebruikt; 63 liter per dag. Ik vind dat best veel, hoewel het volgens het NIBUD de helft is van het gemiddelde gebruik van een huishouding van één persoon. Ik zal nog eens moeten onderzoeken waar dat water naartoe gaat.

Voor kerst kreeg ik mijn kraantjespot. Ik schreef er al over. Daarmee hoop ik dit jaar weer een kuub te besparen. En wie weet wat ik verder nog bedenk om op de 20 kuub uit te komen die ik dit jaar wil bereiken. Alleen als we weer zo'n droge zomer krijgen, wordt het lastig. Ik ben altijd terughoudend geweest met kraanwater in de tuin en nu zijn er twee bomen dood gegaan. Dat kan toch ook niet de bedoeling zijn.

Op Youtube kijk ik regelmatig naar filmpjes van de zogenaamde homesteaders. Het valt me op hoeveel water zij verspillen met het wassen van groente, spoelen van bonen enzovoort. In plaats van het op te vangen, laten ze het gewoon weglopen. Spoelwater kan prima gebruikt worden in de tuin. Je zou denken dat in de tijd van de echte homesteaders water een schaars goed was waar mensen zuinig mee omsprongen. Ik heb vaak het idee dat deze Youtubers de naam homestead gebruiken om kijkers te trekken, maar regelmatig zijn het kanalen met veredelde huishoudtips. Het echte leven op een homestead was zuinig en zorgvuldig, niet uit overtuiging maar uit bittere noodzaak.

Voor mij is het juist geen noodzaak maar overtuiging. Het gaat me niet om dat ik steeds minder gebruik, maar dat ik niets verspil. Zo was dat op de echte homestead, in de echte cottage ook. Ik heb nog een hoop te leren, te verzinnen en te ontdekken, maar zolang het de goede kant op gaat, ben ik tevreden. Deze waterrekening is in ieder geval een reden voor tevredenheid.


2 opmerkingen:

  1. Dat is echt een laag gebruik. Wij hadden dat getal,toen we volop de regenput gebruikten. Helaas kan ik niet meer putten en blijft (zuinig) de kraan over.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is jammer voor jullie, maar uiteindelijk gaat het erom dat je doet wat je kunt.

      Verwijderen

Plannen voor 2024

Het hoeft natuurlijk niet ... plannen voor een nieuw jaar, maar  Ik zou ook op mijn verjaardag plannen kunnen maken of op een willekeurig an...