vrijdag 22 december 2023

Pot au feu - feestdagenfilm

 


Dit is volgens mij echt een heerlijke romantische film voor de feestdagen. Frankrijk aan het einde van de negentiende eeuw: Dodin maakt in zijn chateau de heerlijkste maaltijden klaar voor zijn gasten en vrienden. Hij doet dat al 20 jaar in harmonieuze samenwerking met zijn chef Eugénie. Dodin en Eugenie zijn door al die jaren koken en praten over smaak en eten diep met elkaar verbonden geraakt. Ze hebben unieke en culinaire gerechten gemaakt. Als kijker mag je minutenlang van meegenieten van de moestuin, de groenten, het maken van de bouillon en de etende levensgenieters die op bezoek komen.

Er is duidelijk meer tussen Eugenie en Dodin. Hij heeft haar al vaak ten huwelijk gevraagd, zo blijkt uit een prachtige scene tussen de bomen, maar zij wil haar vrijheid houden. Ze wil zijn chef zijn, niet zijn vrouw. Tot hij besluit voor het eerst een speciaal diner voor haar te maken en nog een poging te wagen. De rest moet je zelf maar gaan zien. Neem een glas wijn mee, want daar krijg je zeker zin in tijdens het kijken naar deze film.

Het chateau, de moestuin en de landerijen daar omheen spelen een hoofdrol in de film. Je voelt het joie de vivre en de tranquilité van het Franse landleven. Eugenie wordt gespeeld door Juliette Binoche. Dat is al een garantie voor een prachtig acteerwerk. Je verdwijnt voor paar momenten in een wereld die niet meer bestaat, maar waar ik in ieder geval best een korte tijd zou willen leven. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plannen voor 2024

Het hoeft natuurlijk niet ... plannen voor een nieuw jaar, maar  Ik zou ook op mijn verjaardag plannen kunnen maken of op een willekeurig an...