Je kunt eigenlijk nog steeds zeggen dat het nazomer is, denk ik. Toch? De lucht in tintelend in de ochtend, maar later op de dag mild en zag. De zon laat zich bijna iedere dag nog zien. Prachtig op de kleurige bladeren die nog aan de bomen hangen. Ik heb een nazomerdiner samengesteld dat ik mijn gasten op dit moment voorzet. Er is een groep mensen die regelmatig komt eten. Ik hoef nu niet steeds iets anders te bedenken, maar kan hen juist met aandacht een serie mooie gerechten serveren. Ik heb dit menu een keer of vijf gekookt. Het is weer tijd voor iets anders.
Een diner is, behalve een mooie samenstelling van smaken, vooral ook sfeer. Ik besteed dus altijd veel zorg en aandacht aan mijn tafel. Ik begon voor dit diner met het groene tafelkleed dat mijn zus twee jaar geleden voor mij maakte. De witte servetten waren mooi gestreken en lagen naast de onderborden die ik ooit kocht bij een diner van 'kunst aan tafel'. Daarop stond een dinerbord en een soepbord met ernaast een waterglas en een wijnglas. Ik plukte de laatste bloemen uit de tuin en ging een wandelingetje maken om nog een tak met bessen of een enkele bloem te vinden. De kleine vaasjes die ik heb, zijn precies goed voor dit soort kleine boeketjes. In twee zilveren kandelaars zette ik groene kaarsen. De fles wijn (een Cabernet Sauvignon uit de Languedoc) kwam in een zilveren schaaltje op tafel met daarnaast de waterkan gevuld met water en de laatste blaadjes citroenmelisse. De tafel straalde een zachte sfeer uit.
Dit was het diner:
Pastinaaksoep - Het diner begon met een pastinaaksoep met appel en walnoten, heerlijk romig en fris. Ik heb het recept zelf samengesteld op basis van allerlei recepten op Internet. De smaak van de appel kan iets te dominant worden, ik moest steeds wel letten oo de verhoudingen. De appels kreeg ik van mijn schoonmoeder, heerlijk zurige Zedelingen uit haar boomgaard. Later deze weken zal ik er nog een deel van inmaken. Dat komt nog wel.
- 250 gram pastinaak
- 1 kleine appel
- 1 ui
- teentje knoflook
- ongeveer een halve liter groentebouillon
- 1 dl room (mag ook melk zijn)
- handje walnoten
- beetje olie
- diverse soorten paddenstoelen (gewone en kastanjechampignons en beukenzwammetjes)
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 dl room
- dragon
- zout
- peper
- parmezaanse kaas
En binnenkort komt het herfstdiner op tafel. Ik kijk er al naar uit.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten