Eerst alles wassen in een emmer water, dan alle goede druiven er af plukken en in een pan doen. Weer wassen en dan op het gas met een klein laagje water erbij. Verder niks. Ik stamp het sap uit de druiven met een stamper voor de aardappelpuree. Dan komt de maatkan erbij en een koffiefilter met daarin een stukje kaasdoek. Het sap uit de pan en alle prut van de schillen en pitten schep ik in etappes in de filter.
Ik vul iedere fles met ongeveer 850 ml. en de rest vul ik aan met water. Je kunt dat ook in andere verhoudingen doen. Ik heb hiervoor gekozen, omdat ik het sap niet drink maar gebruik om mijn muesli in te weken. Dan is de geconcentreerde smaak erg prettig.
Ik maakte dit jaar al op dezelfde manier vlierbessensap. Dat vind ik wel erg veel werk voor een beetje sap. Als het niet zo supergezond was, zou ik het misschien niet doen. Hoewel... het gepruts is ook wel weer erg leuk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten