zondag 16 april 2023

Kill it with kindness - afvallen

 


Het wordt, na drie jaar overgewicht, tijd om af te vallen. Ik ben 12 kilo aangekomen door medicijnen die ik moest gebruiken en tijdens de pandemie heb ik het er maar even bij gelaten. Nu de zon heel voorzichtig doorbreekt en het langzaam warmer wordt, is het tijd voor dingen die meer energie vragen. In dit geval dus afvallen. Ik kwam het boek Kill it with kindness tegen in een podcast waarin de schrijfster haar verhaal vertelde. Ik was meteen geïntrigeerd. 

De schrijfster Shahroo Izadi leed aan een eetstoornis en ze werkte jarenlang in de verslavingszorg. Door haar eigen methode viel ze 23 kilo af en is ze nooit meer aangekomen. Dat maakt haar een ervaringsdeskundige en een specialist in gedragsverandering. De titel van het boek sprak me bijzonder aan. Ik wil een verandering inzetten naar een ontspannen houding tegenover eten. Afvallen is vaak vervelend en voelt armoedig. Door de positieve methode van dit boek, kan dat nu anders. Het gaat om een verandering, een andere benadering van eten. 

In de eerste hoofdstukken analyseer je je gedrag en je gedachten over jezelf. Daarna kijk je naar het hoe en het waarom van je gedrag. In mijn geval dus: wanneer en waarom eet ik teveel. Shahroo gebruikt zichzelf en een aantal van haar cliënten als voorbeeld waardoor je jezelf kunt herkennen. En in het hele proces groeit je zelfkennis. Ze kiest ook een heel vriendelijke toon. Ze weet uit ervaring dat vriendelijkheid veel beter werkt dan de harde discipline. 

Als je deze basis hebt gelegd en weet waarom je wilt veranderen, biedt het boek allerlei tips om de verandering in de zetten en vol te houden. Ieder hoofdstuk is weer een andere oefening om vol te houden. Het is dus geen boek dat je even uitleest, het is een werkboek. En soms is de uitwerking van een hoofdstuk confronterend. Dan moet je even de tijd nemen om te reflecteren en te accepteren. 

Ik ben nu nog bezig met de oefeningen en het heeft al tot mooie inzichten geleid. Aan het einde van dit jaar wil ik graag de kilo's weer kwijt zijn. Maar het hoeft niet. Het mag minder zijn, als er maar een goede lijn in zit en ik vooral ontspannener ben tegenover eten. Het wordt een bijzondere, vriendelijke reis. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plannen voor 2024

Het hoeft natuurlijk niet ... plannen voor een nieuw jaar, maar  Ik zou ook op mijn verjaardag plannen kunnen maken of op een willekeurig an...