zaterdag 6 februari 2021

Historisch zaaigoedHet is weer tijd om aan de tuinplanning te beginnen. Wat ga ik zaaien? Wat komt waar? Wat ga in veranderen? Nu ik voor de helft gestopt ben met werken, heb ik het heerlijke vooruitzicht van genoeg tijd voor de tuin. Er moet ook wel veel gebeuren. Door de drukte van de afgelopen jaren en een ziekte die me op de bank hield, heeft mijn tuin behoorlijk veel vrijheid gehad. En waar de mens niet is, neemt de natuur het over. Als er iets is dat we hebben gezien als gevolg van de Corona, is dat het wel. Voor de kanalen van Venetië vind ik dat makkelijker te accepteren dan voor mijn achtertuin. Brandnetels en bramen hebben het de afgelopen tijd goed gehad. Er ligt dus nog wel wat werk op me te wachten. Daar kom ik later nog wel eens op. 

Nu eerst de groenten voor het komende jaar. Mijn zus en zwager hebben we zaden cadeau gedaan voor kerst. Ik heb ze uitgezocht bij Vreeken zaden. Als je dit bedrijf nog niet kent, moet je zeker eens op de site kijken. Het aanbod is enorm. 

Dit is mijn keuze van dit jaar.

Stoksnijbonen 'Albenghino'
Een oud Italiaans ras dat vroeg vrucht draagt. De bonen worden ongeveer 20 centimeter. Volgens de informatie is er een relatie met het Roma-type, te zien aan de bruine zaden. Ik heb nog niet kunnen vinden wat dat betekent. De bonen zijn niet helemaal recht, ongeschikt dus voor de toekomst. Maar de smaak moet prima zijn. 

Stamdoperwten 'Half Pint'
Deze variant is al sinds 1850 op de markt. De planten worden 30 tot 40 cm hoog en moeten flink vrucht dragen Zoete erwtjes. Ze zijn drie keer te zaaien: maart, juni en september (voor de vroege teelt van het volgende jaar) De tweede zaai kan mis gaan, lees ik. Dat zal ik dan wel merken.

Zomerwortelen 'Chantenay'
Prachtige oranje wortelen die zich door hun gedrongen vorm makkelijk in zware grond boren (ik heb kleigrond) Het ras is van ongeveer 1850. De smaak is na bewaring (in zand) nog beter.

Winterwortelen 'Gele stompe van Doubt'
Rond 1850 werden deze wortelen als veevoer gebuikt. De wortel kan in kleigrond worden gekweekt omdat de vorm dik en stomp is. Ze blijven een winter lang goed als ze in zand bewaard blijven. 

Bladkool Texsel greens
Een snel groeiende, pittig smakende bladkool die oorspronkelijk uit Ethiopië komt maar al meer dan een halve eeuw bij ons gekweekt wordt. Het mooie aan bladkool vind ik dat je het als salade en als een soort spinazie kunt eten. 

Peulen 'Lage grijze roodbloeiende'
Vogels vinden dit ras niet zo lekker. Daarom koos ik deze variant. De planten worden ongeveer 75 cm hoog en bloeien prachtig violet en donkerpaars. Dat in zichzelf is al een heerlijk vooruitzicht. Peulenbloemen zijn prachtig.

En dan kreeg ik nog een zakje cadeau. Het was mooi uitgekozen bij mijn bestelling: Stokspekbonen 'Berner Landfrauen'. Een oud ras dat ongeveer 2 meter hoog wordt. De peulen zijn gestreept. De foto ziet er mooi uit. 

Afwachten maar hoe het wordt. Er komen natuurlijk ook pastinaken, tomaten, radijsjes en pepers bij. En verder moet ik nog even zien wat ik zal doen. Het is in ieder geval iets heerlijks om naar uit te kijken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Historisch zaaigoed

Het is weer tijd om aan de tuinplanning te beginnen. Wat ga ik zaaien? Wat komt waar? Wat ga in veranderen? Nu ik voor de helft gestopt ben ...