woensdag 26 november 2014

Financiele vrijheid

Dit weekend ga ik naar een cursus over financiele onafhankelijkheid. Voor wie al wat langer meeleest op mijn blog, is het wel duidelijk dat dit is waar ik naar streef. Ik moet foto's meenemen die verbeelden wat financiele vrijheid voor mij betekent. En foto's van mijzelf. We gaan een geldspel doen en ik moet twee briefjes van 10 meenemen. Het is allemaal reuze spannend.

Dit zijn twee plaatjes die ik meeneem:

Ik zou reizen willen maken zoals het vroeger ging. Met oude treinen, lekker langzaam. Andere plaatjes zijn van mijn tuin, een cottagekeuken, inmaken en een warm hoekje om te lezen. Het langzame leven, daar komt het toch op neer in mijn vrijheidsbeleving. Genoeg tijd om kalm aan te doen. En genoeg tijd om te delen.

Thich Nhat Hanh, de boeddhistische leraar die ik probeer te volgen, heeft in zijn klooster een lazy day per week. Een dag om niks te doen. Volgens mij is dat heel goed voor je gezondheid. Een beetje rommelen in de tuin, wandeling maken, terrasje pikken.

Ik besteed nu een dagdeel in de twee weken aan vrijwilligerswerk. Dat zou ik meer willen doen. Het lijkt me bijvoorbeeld heel mooi om ouderen die zelf niet zo goed meer kunnen lezen, voor te lezen uit boeken die ze nog een keer zouden willen horen.

Eerst dit weekend maar eens in. Ik ben ook wel benieuwd naar jullie inzichten. Wat betekent financiele vrijheid voor jullie?


2 opmerkingen:

  1. Financiële vrijheid was en is voor mij het moment dat we niet meer afhankelijk waren van welke werkgever dan ook en dat ik op het moment dat ik alle reorganisaties, productiedwang, gekunsteldheid etc. etc. meer dan zat was, zelf ontslag kon nemen. Met andere woorden, ik was vrij om te doen en te laten wat ik wilde. Dat alles natuurlijk wel binnen onze financiële mogelijkheden. Maar dat blijf je altijd houden. Heb je veel en dure wensen, dan zul je o.h.a. ook langer of meer moeten werken. Tenzij....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kan me dat helemaal voorstellen. Ik weet niet of ik niet meer voor een werkgever zou willen werken, maar minder werken zou mooi zijn. Ik herken je opmerkingen over de dwang en de onrust die vaak op de werkvloer is. Fijn voor jullie dat jullie intussen deze vrijheid hebben gevonden!

    Op het Leven!

    BeantwoordenVerwijderen

Verrassingskaartje wordt liefdestheater

Mijn jubeljaar als 'Parisienne'. Ik wil niet alleen dingen doen die voor de hand liggen. Naar de opera in de bioscoop ... doe ik ...