Het goede van juli 2018Ik heb een schrift gekocht, dik met een roze linnen kaft. 'Notes' staat er in gouden letters op de voorkant. De regels op de pagina's staan dicht op elkaar en in de rechter bovenhoek is met stippen en strepen ruimte gemaakt voor een datum : ..../..../....

Ieder dag probeer ik in ieder geval vijf mooie dingen op te schrijven. Lieve dingen van anderen, dingen de me een rijk gevoel gaven, iets moois dat ik gezien heb, een fijne gedachte of iets fijns dat ik heb meegemaakt.

Deze gewoonte komt voort uit het idee van dankbaarheid. Oprah is een van de grote promotors van het idee. Zij, en met haar veel anderen, hebben ervaren dat het je levenshouding verandert als je stil staat bij dingen waar je dankbaar voor kunt zijn. Dat is mijn ervaring ook. Als ik bijvoorbeeld door de kletterende regen naar mijn werk rijd, voel ik me veilig en lekker droog in mijn auto. Ik kan ook mopperen op de regen (hoewel iedereen op dit moment waarschijnlijk iedere regendruppel verwelkomt), maar het hoeft niet. Er is in moment iets moois te vinden. En je ogen gaan er sneller voor open als je er steeds aandacht voor hebt.

Aan het einde van de maand heb ik terug gekeken en de vijf mooiste momenten gekozen. Dit zijn ze:

~1~
Een studievriend werkt één maand per jaar in de buurt. Hij geeft dan les aan studenten. We zorgen dan dat we minimaal twee keer samen eten. We kozen een Marokkaans restaurant voor één van deze maaltijden en hebben heerlijk gegeten en bijgepraat. We maakten kennis met Labneh, een soort yoghurtachtig smeersel. Na de maaltijd haalden we nog een ijsje en wandelden we heel gezellig door de stad.

~2~
Deze maand maakte ik een heerlijke salsa met lekker veel peper. Het was een genot voor mijn zintuigen. De geur van koriander en peterselie, het fijnhakken van de kruiden en de pepers, alle heerlijke heldere kleuren, groen, wit en rood en dan natuurlijk de smaak. Een pitabroodje met roomkaas en de salsa was een genot. En nu staat er een potje heerlijkheid te wachten in mijn koelkast voor nog meer broodjes voor mijzelf en maaltijden met vrienden.

~3~
Mijn vriendin Veronica nodigde mij uit voor een etentje in een huiskamerrestaurant. We moesten een behoorlijk eind rijden en het was een heerlijke route door het platteland. Het restaurant was in een oude school. Veronica had nog twee andere vriendinnen uitgenodigd, die ik vaak ook bij haar verjaardag ontmoet. Een gezellig groepje vrouwen. We kregen tot mijn plezier een veganistische maaltijd, dat kom je toch niet vaak tegen! Na de maaltijd gaf de gastheer nog een klein concertje. Heel persoonlijk en intiem allemaal. We hadden een heerlijke avond.

~4~
Een vrijdagavond op het dakterras bij vrienden met een goed glas witte wijn is altijd een fijne ervaring, maar deze maand was het extra bijzonder: de maansverduistering. Overal in de buurt stonden mensen op balkons en zelfs op de daken. Het was een los zomers sfeertje. De maan was eerst een donzig roze bolletje, weinig indrukwekkend, maar later werd-ie heel goed zichtbaar. Wat een ervaring! Niet alleen het verschijnsel, maar ook het idee dat je deel bent van een grote groep mensen die allemaal klaar zitten om zo iets bijzonders te zien.

~5~
Op een woensdagavond ging om 10:00 uur de telefoon. Ik schrik dat meestal een beetje. Mensen die laat bellen, hebben in veel gevallen niet zulk goed nieuws, dat tegelijk dringend is. Gelukkig was het anders deze keer. Mijn nichtje was aan de lijn om me te vertellen dat zij geweldig goede cijfers had voor een extra vak dat ze op de middelbare school had gevolgd. Ik heb samen met haar genoten van haar succes. En toen we uitgesproken waren, heb ik zelf nagenoten van het feit dat ze dit kennelijk met mij wil delen.

Wat zijn bijzondere ervaringen van jou in de afgelopen maand?Reacties

Populaire posts van deze blog

Franse vrijdagen (slot)

Huishoudwinkel

Franse vrouwen