De lieve mensen van 2017


Zonder mensen die voor je klaar staan, met je mee op stap willen, om je lachen, met je samenwerken, bewonderenswaardige dingen doen, is het geen leven. Zij zijn de hoofdrolspelers van mijn eerste terugblik: de lieve mensen die ik wil bedanken of aan wie ik wil laten weten wat ze voor me betekenen. Ik denk er al een paar weken over na en vind het heerlijk de teksten te bedenken die ik ze zal sturen. Over twee weken ben ik een paar dagen in retraite. Dan ben ik van plan alle brieven te schrijven. Met uitzondering van mijn collega. Haar geef ik een cadeautje met een kaartje erbij.

Mijn zus en zwager
In een goede relatie is er veel waarvoor je familieleden kunt bedanken. Het zou een lange brief worden als ik alles zou noemen dat zij voor mij betekenen. Dit jaar waren ze er op een bijzonder moment, juist toen ik wel wat steun kon gebruiken. Ze waren naar me toegekomen toen ik heel hard gewerkt had voor een project. Op het hoogtepunt, toen de spanning me bijna te veel werd, waren zij daar. Ze hielpen me, luisterden naar me, leefden met me mee en genoten samen met me na van het succes dat het project was. '
Je kunt natuurlijk zeggen dat het normaal is voor familie dat je zo voor elkaar klaar staat. Misschien is dat zo, maar voor mij is er genoeg reden voor een heel groot dank-je-wel. Ik heb een foto van mijn zus en zwager gemaakt, wandelend door Den Haag. Het is een prachtige foto geworden. Mijn bedankbrief wordt een kaart met deze foto op de voorkant.

Clair
Met haar vierde ik mijn verjaardag, ging ik regelmatig naar de film en dan afgesloten met het traditionele bordje nacho's uit de oven. Bijpraten over het leven. Het is haar goed gegaan dit jaar. Ze nam mooie besluiten, kreeg een vaste aanstelling, werd oma, sloot vrede in haar familie en ontwikkelde zich als kunstenares. In mijn brief wil ik daar samen met haar van genieten.

Veronica
De vrijdagavond filmavonden met tapas zijn traditie geworden. Ze is zorgzaam, eerlijk, vrijgevig en avontuurlijk. Ze zal nooit vergeten te informeren naar iets dat ik eerder eens gezegd heb. We aten samen, zaten samen in de zon, ze hielp me in mijn tuin en we lieten ons verwennen bij de schoonheidsspecialiste. Er is een soort veiligheid bij Veronica waar ik haar graag voor wil bedanken.

Bjorn
Hij is nieuw in mijn vriendenkring. Een musicale, creatieve, vriendelijke man met wie het prettig praten is. Ik ben blij dat ik hem ontmoet heb. Hij organiseert boeiende culturele projecten en ik zie ernaar uit om met hem samen te werken. Ik houd van muziek maken met vrienden. Hopelijk vinden we daar tijd voor.

Jantine
Mijn nieuwe collega is echt een verrijking in mijn leven. Ze staat aan het begin van haar carrière en heeft de kenmerkende, aanstekelijke gretigheid. Ik houd van haar optimisme en bewonder haar onverschrokkenheid. Ze pakt aan en regelt van alles zonder aarzelen.
Deze zomer hebben we door omstandigheden samen het werk van vier mensen moeten doen. Het merendeel van het werk kwam op haar schouders en ze heeft zich geweldig staande gehouden.
Inmiddels carpoolen we samen en binnenkort komt daar op maandag de sportschool bij. Haar persoon is een bron van energie voor mij. Ik ben werkelijk heel blij dat ik haar heb leren kennen.

Albert, Josina & Tessa
Er zijn van die mensen die altijd voor anderen klaar staan, ook ongevraagd. Mensen van wie  het ineens tot je doordringt hoe ze je hebben geholpen. Albert, Josina en Tessa zijn van die mensen. Juist nu ik de tijd neem en terugkijk op 2017, dringt het tot me door hoe ze me hebben bijgestaan. Onopvallend, zonder ophef, gewoon. En niet alleen dit jaar, maar al jaren aaneen.
Ik geniet van de teksten die ik bedenk om hen te laten weten hoe zeer ik hun lieve betrokkenheid waardeer. Afgelopen week zei ik tegen Albert: Hoe noem ze mensen die altijd precies op het goede moment op de goede plaats zijn, precies daar waar ze nodig zijn? Stopverf? We moesten allebei lachen, maar ik weet dat hij mijn waardering begrepen heeft.

Le Gourmet
In mijn straat is een eetcafé waar ik heel regelmatig kom. Het personeel grapt onderling dat ik één van de gasten ben die van Le Gourmet een tweede huiskamer heeft gemaakt. Ik vind het goed. Er zijn dagen waarop ik thuis kom en geen zin heb om te koken. Dan is het eetcafé op de hoek de ideale oplossing. Ik pak een boek en wandel naar de hoek van de straat. Ze kennen de wijn die ik drink, weten dat ik graag een glas water heb en als ik het wil brengen ze de kaart. Meestal is het niet nodig. Als er een nieuwe kaart is, proef ik alle vegetarische gerechten. En de maanden daarna eet ik mijn favoriete gerecht. Ik heb mijn eigen, kleine toetje: een bolletje ijs met slagroom en crumble of een kleine brownie met slagroom en crumble. Het is een heerlijke haven voor de luie avonden. Ik zal ze een klein cadeautje geven met een bedankkaartje.

Johan
Ik heb nog niet meegemaakt dat iemand die Johan om hulp vroeg "nee" moest horen. Hij is grenzeloos hulpvaardig en gastvrij. Hij geniet ervan mensen te ontvangen en te verwennen. Hij is optimistisch, een levensgenieter, een avontuurlijke kok en een doorzetter van ongekend formaat. Vele anderen met zijn levensgeschiedenis hadden al lang geleden de moed opgegeven. Hij niet. Hij is gezegend met een levensmotto dat ik graag van hem leen zo nu en dan: Wat is dat is, en wat niet is dat is niet.
Johan is een van mijn dierbaarste vrienden. Hij is een geduldig luisteraar, die er altijd in slaagt me te laten lachen als ik hem verdrietig of teleurgesteld opbel. Hij is de man met wie ik echt maatjes ben.

Er zijn nog anderen die ik wel een kaartje zal sturen met een paar lieve zinnen, maar de mensen die ik nu heb genoemd, krijgen een brief of een cadeautje met een kaartje er bij.

Wie zouden jullie nadrukkelijk willen bedanken voor het afgelopen jaar? En hoe zouden jullie dat doen?Reacties

Populaire posts van deze blog

Franse vrijdagen (slot)

Huishoudwinkel

Franse vrouwen