AdventHet aftellen en toeleven naar de kerstdagen is begonnen. Zondag is het de eerste adventszondag. Ik zal weer naar het Weihnachtsoratorium luisteren, een van de vier kaarsen aansteken en vanaf vandaag iedere dag een luikje open maken van mijn adventskalender. Ik heb nog nooit een adventskalender gehad. Het is iedere dag een klein momentje om van te genieten. De kalender is niet echt mooi en past zeker niet in de sfeer van mijn huis, maar ik wil graag kennismaken met de diverse producten van dit merk. Dan is zo'n kalender ideaal.

Ik weet nog niet of ik een boom zal kopen. Ik was verrast over de prijs van de bomen. Ik dacht werkelijk dat ze veel duurder waren. Sowieso komt er groen in huis, een mooi kerststuk of een krans. En kaarsen... Ik heb intussen mijn eerste glas glühwein gehad.

Als je er met wat aandacht naar kijkt, zie je hoe divers en onsamenhangend de kersttradities zijn. Een kerstboom die nog stamt uit de Germaanse traditie en adventszondagen die bedoeld zijn om toe te leven naar het feest van de geboorte van Jezus. De kerstman staat daar gewoon naast. En op de een of andere manier vinden we dat geen probleem. We combineren hem rustig met vrede op aarde.

Volgens de prachtige serie van de BBC waarin een aantal historici het leven op een boerderij uit de Tudortijd naleven, kan het vele eten tijdens de feestdagen teruggevoerd worden op het begin van de winter. Er kwamen donkere, magere maanden aan en dan is het goed om eens flink te feesten en te eten. Dat maakte het misschien iets makkelijker. Wij hebben dit probleem veel minder. De dagen zijn nog wel donker, maar we hebben het niet meer koud en er is meer dan genoeg te eten. Feest en eten zijn natuurlijk ook op andere manieren met elkaar verbonden en je kunt je eigen grenzen trekken.

Hoe de traditie van de het cadeautjes geven is ontstaan, weet ik niet. Het is ongetwijfeld klein begonnen en door de jaren heen uit de hand gelopen. Er is veel geld te verdienen aan kerst, zoals inmiddels ook met Pasen en zelfs Halloween. En dan heb ik het nog niet over de stress die ontstaat omdat het allemaal luxe en perfect moet zijn.

Voor mij wordt een feest minder aantrekkelijk, misschien wat oppervlakkiger als de commercie er bij komt. Het wordt meer presentatie dan beleving. Ik probeer dit jaar te genieten van een feest dat mooi en elegant kan zijn en dat me de kans geeft iets liefs of betekenisvols te doen voor de mensen om me heen. Misschien met kleine cadeautjes.

Wat vinden jullie?


Voor wie de mooie serie over de Tudor boerderij wil zien, is hier een aflevering:Reacties

 1. De hele serie is er van, ik geniet van zulke series!
  Jammer dat ze zulke series niet hebben hier in Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan me helemaal bij u aansluiten. U kent misschien ook Victorian Farm en Edwardian Farm? In Nederland kwam de serie De ijzeren eeuw het dichtst bij de BBC-kwaliteit, vind ik.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Franse vrijdagen (slot)

Huishoudwinkel

Franse vrouwen