Terug naar de jaren dertig

Afgelopen donderdag heeft mijn CV-ketel het begeven. Ik kwam thuis en zag dat in het venstertje waar normaliter twee kleine puntjes branden, E2 knipperen. Dat had ik nog niet eerder gezien. Uit de handleiding bleek al dat ik er zelf niet veel mee kon. Ik moest de monteur waarschuwen.

De ketel was al slecht, en ik had al een offerte gekregen voor de vervanging. Ik had gehoopt dat ik tot de installatie van de nieuwe ketel met de oude kon doen. Maar helaas, dat is niet gelukt. Nu leef ik een paar dagen in een huis zonder verwarming en zonder warm water.

Mijn huis is gebouwd in de jaren dertig. Er is een kamer en suite met schoorsteenmantels. Wie mijn blog al langer leest, weet dat ik een gaskachel heb. Ik hoef dus op dit moment geen kou te lijden.

Ik heb nu één verwarmde kamer en de rest van het huis is kil en koud. Het is echt een andere kou dan normaal. Als ik het moet omschrijven zou ik zeggen dat het intenser is. Er is geen verwarming meer die aanspringt als de temperatuur onder een minimum komt. Daardoor ken ik deze kou niet in mijn huis. Er is geen warm water voor de douche, dus was ik me aan de wastafel. Als ik daar warm water bij wil hebben, moet ik het eerst koken. Dat geldt ook voor het afwaswater. Ik vergis me nog regelmatig en draai in een automatisme de warme kraan open, waar dan ijskoud water uit komt. 

Zo moet het geweest zijn in mijn huis in de jaren dertig, veertig en vijftig. In de voorkamer zal ook een kachel zijn geweest, dus beneden was het aangenaam. De twee kamers boven waren koud, net zoals de gangen, de wc en de keuken (als daar niet gekookt werd). Er zal op een bepaald moment een geiser gekomen zijn voor warm water in de keuken. Een douche? Wanneer die gekomen is in het huis, weet ik niet. Ik denk dat het ruim na de oorlog was voordat die luxe werd gebouwd. Er moest namelijk een slaapkamer voor worden opgeofferd en daar waren er maar twee van.

Het valt me mee tot nu toe. De wetenschap dat het tot donderdag duurt, helpt daar wel bij. Ik zou zo niet willen leven. Ik lees heel geïnteresseerd over mensen die dat wel doen, zoals Juffrouw Jo, maar zelf wil ik toch graag genieten van het comfort van de huidige tijd: een lekker warm huis, langzaam wakker worden onder de warme douche en zonder al te veel poespas je haar kunnen wassen en een afwas te kunnen doen. Dat maakt het leven toch wel aangenaam. Een paar dagen zonder CV-ketel zorgt er voor dat ik die dingen extra waardeer.

Voor wie ook mee wil kijken in een leven in andere tijden, een filmpje:

 
 
Zouden jullie terug willen naar een andere tijd?

Reacties

 1. Wij hebben gaskachels. Ik ben gewend aan een koud toilet. Bezoekers niet. Gang ,douche en bovenverdieping verwarm ik wel met gevelkachels als de temperatuur onder de 4 gr C. komt. We hebben een geiser, maar ik gebruik altijd ook mijn ketels warm water van de kachel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het klopt dus niet helemaal als ik denk dat ik terug ben in de jaren dertig.....

   Verwijderen
 2. Op zich wel interessant om te ervaren hoe dit nou is. Ik verwarm hier het huis overdag ook niet. Alleen in de keuken is de verwarming aan.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat het niet zo koud wordt als je het huis toch dagelijks verwarmt. Nu is de voorkamer 4 dagen niet verwarmd en dat maakt de kou echt heel intens.
   En.. een leefkeuken past heel erg in de oude manier van leven. Zo heeft iedereen dingen die nog van vroeger zijn....

   Verwijderen
 3. Die tijd zonder centrale verwarming maakte ik als kind mee. Alleen beneden in de kamer en suite twee kolenkachels en verder nergens warm. Overal enkel glas en geen douche of bad.
  Alleen een wastafel in de "masterbedroom". 's Winters stonden de ijsbloemen op de ramen, zeker in mijn slaapkamer. Mijn broertje en ik gingen in de woonkamer voor de kachel in de tobbe.x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan herinner jij je de kou die ik beschrijf vast nog heel goed...

   Verwijderen
 4. I think this is one of the most significant information for me.
  And i’m glad reading your article.
  But should remark on some general things, the web site style is perfect,
  the articles is really great : D. Good job…
  หนังตลก

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Vakantieziekte

Scott en Helen-tijd

Uitverkoop