Groot inkopenDoor de aangekondigde verhoging van de BTW lijkt het handig om nu dingen in te slaan die straks duurder zijn, zo las ik op sites van anderen. Als je je het kunt veroorloven is het heel handig natuurlijk, inkopen te doen als de prijzen lager zijn. Vroeger deden mensen dit ook: ze kochten bijvoorbeeld de kolen voor de kachel al in de zomer. Veel consuminderaars doen iets vergelijkbaars: chocoladeletters net na Sinterklaas gekocht, kunnen nog wel een jaar in de kast. Strandspullen na de zomer, kerstversiering na kerst, het hele jaar door sinterklaascadeautjes verzamelen en paasspullen in mei, het scheelt een hoop geld.

Ik heb al jaren een aanpak van in het groot inkopen: voor het einde van het jaar maak ik zo veel mogelijk geld op aan dingen die ik het jaar daarna toch nodig heb. Want..... wat niet op mijn bankrekening staat, komt ook niet op mijn belastingformulier. Veel winkels hebben aan het einde van het jaar mooie aanbiedingen om het boekjaar goed af te sluiten. Ik koop voor een jaar in met allerlei kortingen. Een ander voordeel vind ik dat ik maandenlang geen inkopen hoef te doen, heel prettig voor iemand die een hekel heeft aan winkelen.

Keuken
In ieder geval koop ik een paar goede flessen olie. En verder sla ik houdbaar spul in, zoals boemboe's, mosterd, een grote pot sambal badjak (mijn lievelingssambal), ketjap, sojasaus, Japanse pickels, gedroogde kruiden, harissa, gedroogde paddestoelen, gedroogde ui (ideaal door de soep), bonen en linzen. Om een beeld te krijgen van wat ik nodig heb, ruim ik in oktober de voorraadkast leeg en weer in. Ik weet meteen wat ik moet opmaken en wat ik moet inslaan.

Ik koop ook een hoeveelheid bonen in blik. Meestal week ik de bonen en kook is ze daarna (regelmatig op de Coox) maar soms heb ik daar geen tijd voor. Bonen zijn heel handig voor snelle maaltijden na een lange dag werken. Deze aankopen, behalve de olie, gaan meer om het gemak dan om de grote bedragen die ik moet neertellen. Maar goed, als ik het in januari insla, heb ik over het geld al weer belasting betaald en als ik toch bezig ben...

Ik realiseer me dat niet iedereen dit kan doen. Ik heb mijn grote kast onder de trap van mijn bovenburen. Daar staat alles in. Als je dat niet hebt, wordt het misschien lastiger. Maar goed, houdbaar spul kun je overal in huis bewaren. Misschien is er een plekje te vinden....


Badkamer
Ik koop drie sets dag- en nachtcrème, dan nog scrubcrème en een paar andere smeersels. Dit is veruit de duurste aankoop. Ik wil zeker weten dat de crèmes die ik gebruik niet op dieren zijn getest. Dat betekent dat ik automatisch bij de maatschappelijk verantwoorde merken terecht kom en die zijn niet goedkoop.
Ik begin meestal al in oktober met inkopen. Er zijn altijd leuke acties in winkels, zoals twee voor de prijs van een. Dan scheelt het altijd nog extra. Met make-up kan ik dan weer een jaar vooruit, soms voor de helft van de prijs.

Ik ben overigens wel bezig met het vervangen van een aantal producten door huismiddeltjes. Ik gebruik bijvoorbeeld geen tonic meer, maar rozenwater. Het werkt prima, ruikt heerlijk en is puur natuur. Dus: ik sla een paar flessen rozenwater in.
Ook een grote uitgave is mijn parfum. Heerlijk vind ik dat, echt verwennerij. Ik heb parfum voor ieder seizoen, dus het loopt nogal in de papieren. Vooral bij parfum is het de moeite waarde op aanbiedingen te wachten

Kleding
Door de grote opruimactie van oktober, weet ik ook wat ik in mijn kledingkast nog moet aanvullen. In ieder geval koop ik een groot aantal panty's. Ook hier zijn het niet de grootste uitgaven en is het vooral handig om panty's in voorraad te hebben. Afhankelijk van wat ik nog mis, koop ik andere dingen.

Het lastigste is, dat ik een nieuwe winterjas moet hebben. Ik heb al rondgekeken op allerlei websites maar kan niet echt iets vinden. Het is nog even zoeken dus, maar dat ik de aankoop gedaan wil hebben voor het einde van het jaar, zal duidelijk zijn.

Wat zou jij groot inkopen?

Foto kruidenierswinkel: Old Hengel

Reacties

 1. Je brengt me op een idee,wat levensmiddelen betreft.Ik denk aan olie,meel,noten,zuidvruchten,peulvruchten,smaakmakers. Bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. huh en deze luttele aankopen beinvloeden je belastingafdracht?
  Wij doen vaak onderhoud aan auto en motor, apparaten in keuken en bijkeuken, tuinverbouwen, klussen in huis, zonnepanelen, waterontharder, bed vervangen. als we het doen is het in oktober november en dan kunnen we algauw 10.000 euro investeren in leefgenot.
  Ik denk dat ik nog net iets meer in duitsland ga aanschaffen als ik er toch ben na 1 januari.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, dat niet! Het is meer een opmerking in de marge. Ik doe wat jullie doen. Ik laat in november de gang stuken en er komt een nieuwe ketel. Het is meer dat alle kleine beetjes helpen. En ik hoef tijden niet naar de winkels.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Franse vrijdagen (slot)

Huishoudwinkel

Franse vrouwen