maandag 3 april 2017

Ratatouille-recepten


Ik kook graag op mijn petroleumstel. Stoofschotels lekker lang laten pruttelen zodat de smaken kunnen trouwen. Een soort ratatouille is een van mijn favorieten. Ik maak veel omdat je dit op verschillende manieren kunt eten. Als je het goed heet in een pot-met-klikdeksel doet, kan het wel een paar weekjes staan. Langer durf ik het niet. Ik heb een paar keer gehad dat sauzen met tomaten begonnen te schiften.

Het recept is heel eenvoudig
Fruit een uitje en knoflook in olie (langzaam, dan wordt de smaak zoet) voeg een blik tomaten toe, stukje rode paprika in olie, courgette en soms ook aubergine. Wat zout, wat peper. Je kunt het gerecht lange tijd laten pruttelen. De smaak wordt er alleen maar beter van. Kruiden voeg je later toe voor de specifieke smaak.

Dit is wat ik er mee doe.

1. Pastasaus.
Dat ligt voor de hand. Warm over gekookte pasta met geraspte kaas en wat verse kruiden erover, is het een prima maaltijd.

2. Basis voor chili.
Zwarte bonen zijn hiervoor het meest geschikt. Ik warm ze op in de saus, die dan meteen wat inkookt. Ik voeg wat tijm toe, wat chilipoeder en gemalen komijn. Soms doe ik er veg-gehakt doorheen, maar dat is niet echt nodig. Met gekookte rijst erbij wordt het een volwaardige maaltijd.
 
3. Met bouillon erbij als soep
Ik maak een groentebouillon van een blokje en voeg dit bij de stoofschotel tot ik vind dat de soep dun genoeg is. Met kruiden kan ik alle kanten op. Gedroogde dille is één van mijn favorieten.

4. 'Tasosaus' op quesadilla's
Voor deze saus zet ik de staafmixer even in de stoofschotel. Dat smeert makkelijker. Dan smeer ik de saus op een wrap, verdeel er geraspte kaas en een beetje chilisaus over en leg er een tweede wrap op. Bakken in de koekenpan totdat de wrap knapperig en de kaas gesmolten is. Heerlijk met groene sla, een pittige salsa, stukje avocado en zure room.

5. Dressing
Het laatste restje is heel goed bruikbaar als dressing. Heel eenvoudig: voeg wat olie, wat azijn en wat kruiden naar keuze toe. Deze dressing past goed bij een salade waarin bonen zijn verwerkt.

Als je het gaat proberen: eet smakelijk en laat me weten hoe het smaakte.

 

4 opmerkingen:

  1. Ik vind het alleen al leuk vanwege het petroleumstel! Dat lijkt me iets gezelligs hebben, dat er een pan op staat te pruttelen.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is het ook! De nostalgie ervan vind ik heerlijk. En het eten natuurlijk ook ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat zal dat lekker ruiken in huis dat gepruttel

    BeantwoordenVerwijderen

Plannen voor 2024

Het hoeft natuurlijk niet ... plannen voor een nieuw jaar, maar  Ik zou ook op mijn verjaardag plannen kunnen maken of op een willekeurig an...