Eerste dagen in de tuin

Heerlijk weer was het afgelopen weekend!Weer dat maakt dat de tuin begint te lokken. De eerst groene blaadjes van de daslook, de eerste sprietjes bieslook, kleine narcissen, miniblaadjes lievevrouwenbedstro en onder de verhoute stelen van de citroenmelisse is het begin te zien van het nieuwe frisse blad. De roos begint uit te botten en de camelia zit vol dikke knoppen. Dat is het goede nieuws. Het minder goede nieuws is de dood van de sering en een van de clematissen. Planten hebben nu eenmaal niet het eeuwige leven. 

Aan het begin van het seizoen voel ik me altijd wat overweldigd. Er moet zoveel gebeuren! Mijn oefening van de afgelopen maanden met het werken volgens Benedictus blijkt nu heel goed te zijn geweest. Stap voor stap, binnen de tijd die je hebt, aandachtig werken en tevreden met ieder resultaat. De ervaring dat je lang niet altijd je wil aan de natuur kunt opleggen, houdt me ook bescheiden.

Ik verwijderde het mos van de paden en repareerde twee plantenrekken. Al het hout dat ik in de afgelopen maanden heb verzameld ligt gesorteerd klaar om verzaagd te worden. De bladeren uit de voortuin vonden hun nieuwe bestemming in een van de borders. Daar kan ik wel wat hummus gebruiken. De zware klei maakt het de planten niet makkelijk. Er moet nog aarde bij en dat is zwaar werk. Ieder jaar vul ik het wel iets aan en zo wordt het daar langzaam beter. De weg van de geleidelijkheid. Het is een lastig stuk schaduwtuin dat ik niet helemaal naar mijn zin heb kunnen krijgen tot nu toe. Maar ach, ik kom vast wel op een goed idee. De camelia bloeit daar geweldig. Misschien plaats ik er nog een bij.

Boven mijn erker zit een latei van wit geschilderd beton. In de vier jaar dat ik hier woon, was dat wit behoorlijk groen geworden. Mijn buurman beweerde dat je dat niet zo maar schoon kreeg. Ik moest de verf er maar af halen en dan opnieuw schilderen met betonverf. Daar had ik niet veel zin in. Toch maar proberen om de latei schoon te krijgen met wat heet water, sunsoda en een schrobborstel. En het lukte. Zonder veel moeite zelfs. Nu het blad uit de voortuin is en de latei weer wit, ziet mijn huis er weer mooi representatief uit. 

Ik ben tevreden met de start van dit nieuwe tuinjaar.

Reacties

 1. Zelfs de Fietsenmaker vertelde me, dat een doekje wonderen verrichtte. Ziet er leuk uit je tuin, vorige week kocht ik daslook. Ik plaatste er een in de schaduw en een in de halfschaduw.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik houd van Benedictus! Hier in de buurt zit een Benedictijner klooster en ik houd van het dagritme dat ze hanteren.

  Mooi dat je het zo in je eigen leven toepast!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi,

  Mooie blog
  Ik herken dat wel dat overweldigd zijn. Er is zoveel te zien en zoveel te doen.
  Hoe heb jij je geoefend in het benedictijner leven als ik vragen mag?
  An

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Franse vrijdagen (slot)

Huishoudwinkel

Franse vrouwen