Gloeiwijn

Tussen kerst en oud en nieuw heb ik me tegoed gedaan aan de winterdrank bij uitstek: Gloeiwijn. Ik koop gewoon een fles in de supermarkt en maak die warm.  Dat kan natuurlijk een stuk ingewikkelder en 'culinairder', maar ik ga hier voor het gemak. Even warm maken, in een mooi glas gieten, lekker een dekentje over mijn knieën, muziekje, boek of filmpje en ik ben een tevreden mens. Lekker warm en rozig word je ervan. Gloeiwijn, volgens mij de nederlandse vertaling van Glühwein, lijkt een overblijfsel van veel meer gekruide dranken die in het verleden heel gewoon waren. In de Middeleeuwen had men bijvoorbeeld Hipocras. Daar zijn nog veel recepten van te vinden. Ik heb het een keer gemaakt, maar vind het niet geweldig.

En dan dit recept uit 1514 voor een rode Clareyt uit Een Notabel Boexcken van cockeryen.

Om te maken finen rooden clareyt
Neempt Vlemsschen zeem een pinte, ende een half pinte waters. Dit siedet overeen ende schuymet wel. Alst wel gheschuymt es, soe doeg het van den viere. Dan neempt eenen stoop rooden wijn, dyen minghelt metten voerseyden gheschuymden zeeme. Dan neempt onderhalf once tornisol, dat syedet in een luttel wijns met water tegader. Dit minghelt daerin. Hebdi gheenen rooden wijn, ghi sult nemen Petau oft Rinsschen wijn ende sieden daer so veel te meer tornysol inne, maer wijn bastaert waer alderbest. Oock suldi weten: const men ghevinden eenighe tenture, dat beter ware dan eenighen wijn die men vinden mach. Dit es dat poedere: neemt een onche caneels, een once witten gimbere, groffelsnaghelen, greyne, elcx twee dragina, notenmuscaten,  elcx een dragina, lanckpeper een dragina. Hieraf maket pulver ende latet dan al lopen doer den sack, acht oft neghen werven, totdat claer es, maer dect den sac boven datter geen locht uut en gha.

Gelukkig is er een vertaling: Om een rode kruidenwijn te maken
Neem 0,2 liter ongepijnde (een zoete vette honing die niet is uitgeperst) Vlaamse honing en meng dit met 0,14 liter water.Kook dit samen in een steelpan op een middelhoog vuur, tot het schuimt, voor ongeveer 15 min. Blijf goed roeren. Wanneer het kookt moet het mengsel goed worden afgeschuimd. Als al het schuim verwijderd is kan het pannetje van het vuur worden gehaald om een beetje af te koelen.
Neem ongeveer 1 liter rode wijn en meng dit door de inhoud van de steelpan. Van de hoeveelheden die worden aangegeven kan men een beetje afwijken.
Neem 12 gram kaneel, 12 gram witte gember, 3 gram kruidnagel, 3 gram kardemom, 1,5 gram nootmuskaat en 1,5 gram lange peper (de peperkorrels).
Voeg alle specerijen samen in een vijzel en stamp het fijn tot het een poeder vormt. Neem een glazen kom en span hierover een doseerdoek of gebruk een filter om de wijn over het kruidenmengsel te schenken en in de glazen kom op te vangen. Doe dit 8 tot 10 keer voor een helder resultaat.
Zowel warm als koud te serveren.


Er kwam nog een ingrediënt in voor dat ik heb weggehaald, omdat ik het niet ken: 1,5 gram galanga. Wie het kent, mag het toevoegen ... Smakelijk!!!


Foto: Wikimedia Commons
Recept: site van Historisch NieuwsbladReacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Franse vrijdagen (slot)

Huishoudwinkel

Franse vrouwen