Dutch oven

Ik schreef een paar weken geleden over mijn plannen. De aanschaf van de driepoot en de dutch oven was daar een onderdeel van. Vorige week vrijdag kwam de bestelling binnen. Ik was echt net thuis van een vergadering. Wat een heerlijk begin van het weekend. Een dutch oven is een zware gietijzeren pan op kleine pootjes met een zware deksel. Je kunt de pan boven vuur hangen, maar ook gewoon in vuur zetten. Als je dan kooltjes op de deksel legt, heb je een oven. Je schijnt er zelfs brood in te kunnen bakken. Maar zo ver ben ik nog niet. Zaterdag was ik de hele dag weg, maar zondag had ik tijd om mijn nieuwe speelgoed uit te proberen. Zondag is mijn vastendag geworden, althans als dat lukt. Ik maakte dus een groentesoep: tomaten, het laatste stukje bloemkool, een ui, blaadjes uit de tuin, provençaalse kruiden en een restje champignons. Groetensoep is sowieso ideaal als er nog restjes zijn. Het koken ging prima. Het water was heel snel heet in de gietijzeren pan en de soep smaakte prima.
Ik denk dat ik er wel mee moet leren spelen: je kunt de hitte namelijk niet echt beïnvloeden.


Ik had wel wat problemen met het vuur. Het duurde lang voordat het heet genoeg was. De laatste tijd heb ik zoveel op de Coox gekookt, dat het oudste hout wel zo'n beetje op is. Wat ik nu heb, is niet echt kurkdroog en dat merk ik bij het stoken. Tja, wat te doen? Hout kopen? Het is nou juist de sport om losse takken op te rapen en te gebruiken. Vorig jaar dacht ik echt dat ik een prima voorraad had. Maar ja, de ervaring leert anders. Ik had zoveel rook in mijn gezicht gehad, dat ik 's avonds het gevoel had dat ik een dikke sigaar gerookt had.

Er is dus nog het een en ander uit te vinden en dat houdt het leuk in mijn 'cottage'. En in de tussentijd geniet ik geweldig. Als je goed kijkt naar de onderste foto, ze je de confetti van kastanjebloesem op het pad liggen. Alsof er een bruiloft in mijn tuin geweest is.  
 
 

Reacties

  1. Wat een prachtige tuin. En die Dutch oven vind ik ook erg leuk. Heel bijzonder!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Franse vrijdagen (slot)

Huishoudwinkel

Franse vrouwen