Nuttige weetjes: azijn

In mijn kringloopwinkel vond ik een boek met huishoudtips in de stijl van Grootmoeder weet raad. Het heet Allerdaagse dingen buitengewoon gebruikt. De allerdaagse dingen zijn gerangschikt in alfabetische volgorde: aardappel, aluminiumfolie, azijn.
En vooral met azijn-ideeen zijn nogal wat pagina's gevuld.Azijn is een oeroud middel. Azijn komt voor in het paasverhaal en het schijnt dat Cleopatra er een weddenschap over afsloot. Ze zou in één enkele maaltijd een fortuin consumeren. Dat deed ze door parels op te lossen in azijn en het drankje daarna op te drinken. Ik weet niet hoe ze zich daarna voelde, maar ze zal de weddenschap gewonnen hebben. Ik wist er wel een paar toepassingen van azijn, zoals wasverzachter en luchtverfrisser. Maar er zijn er tot mijn verrassing veel meer. Hier zijn er tien.

 • Ontstopper
Een combinatie van azijn en zuiveringszout is de beste combinatie om gootsten-afvoeren te ontstoppen en stank tegen te gaan. En het is vriendelijker voor de leidingen dan chemische ontstoppers. Ik gebruik meestal soda en kokend water, maar ik weet niet wat nu minder milieubelastend is. Iemand een idee?
 • Schimmelverwijderaar
Voor erge schimmel, bijvoorbeeld in de badkamer, de witte azijn puur op de vlekken smeren. Bij lichtere schimmel kan een helft water en een helft azijn voldoen. Ik heb in een vorige huis een keer de schimmel weggehaald met dat HG-goedje. Werkte uitstekend, maar het zal echt rommel zijn. Mijn huidige badkamer kan enorm goed geventileerd worden. Ik verwacht deze tip niet echt nodig te hebben. Wie weet, jullie wel.
 • Glans op chroom en roestvrij staal
Pure azijn licht spuiten op het chroom of roestvrij staal en met een zachte doek na wrijven om de glans terug te brengen.
 • Zilverpoets
Zilveren bestek en sieraden 2-3 uur laten weken in een mengsel van een halve kop witte azijn en 2 eetlepels zuiveringszout (ook zo'n wondermiddel). Alles heel goed na spoelen met koud water en dan goed afdrogen. Het schijnt weer te blinken als nooit tevoren. Ik heb het nooit geprobeerd. Heeft iemand ervaring? Overigens wordt met nadruk geschreven dat je geen appelazijn moet gebruiken.
 • Balpenvlekken
Als een kind met balpen op de muur heeft getekend, moet je met een doek op spons onverdunde azijn aanbrengen op de tekening en blijven betten tot alles weg is. Belangrijke aanvullende tip: ga vervolgens een schetsboek kopen.
 • Pekelvlekken op schoenen
Als het gesneeuwd heeft en de straten gestrooid kunnen er van die witte ringen op je schoenen komen. Dit kun je voorkomen door de pekel zo snel mogelijk met een doek azijn van je schoenen te halen. Het schijnt geen effect te hebben op het leer.
 • Vetverwijderaar
Het schijnt in restaurantkeukens heel gewoon te zijn: vet weghalen met azijn op een spons en dan naspoelen met water. En je kunt 3 tot 4 eetlepels witte azijn in een (goedkope) fles afwasmiddel mengen door heel goed te schudden. Het afwasmiddel werkt dan vele malen beter in het verwijderen van vet.
Zwart ingebrand vet op je fornuis kun je weken in een oplossing van een kop azijn en twee eetlepels suiker, vetoplossing in zoetzuur dus. Je moet het mengsel aanbrengen als het metaal nog warm is en een uurtje laten inwerken. Daarna afborstelen.
 • Anti-aanbak
Als je 2 koppen azijn 10 minuten laat koken in een koekenpan, zal deze maandenlang minder snel aanbakken. Ik weet niet wat er gebeurt als je dit in een koekenpan met anti-aanbaklaag doet. Lijkt ook niet nodig. Maar goed, ik heb een blauwe koekenpan. Toch maar eens proberen.
 • Schone ijsbakjes
Kalkvlekken haal je van ijsbakjes door ze 4 tot 5 uur te weken in pure azijn. Daarna goed afspoelen onder de koude kraan en goed drogen. Niemand wil ijsblokjes met azijnsmaak!
 • Schuurmiddel
Een goed en betaalbaar schuurmiddel bestaat uit gelijke delen zout en bloem waaraan zoveel azijn is toegevoegd, dat het een pasta geworden is. Het kan goed gebruikt worden voor het schoonmaken van pannen. Ik weet niet of het ook op andere manieren als schoonmaakmiddel werkt.

Er staan nog veel meer mogelijkheden in het boek. Maar eerst ben ik benieuwd: hebben jullie nog toepassingen van azijn?

 De foto's bij deze tekst komen van Marktplaats en van de website Zeeuwse ankers

Reacties

 1. Het boek zou eigenlijk een schoonmaken met azijn moeten heten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je zou het bijna denken, maar er zijn nog zoveel andere tips!

   Verwijderen
 2. Azijn helpt goed tegen vervelende gasten, gewoon een kopje voorzetten en je ziet ze vanzelf verdwijnen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beter nog: geen vervelende gasten uitnodigen. Is in veel opzichten een besparing ;-)

   Verwijderen
 3. Ik gebruik het in de wc en om de snelkoker te ontkalken.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ontkalken kan heel goed met azijn. Ik doe dat inderdaad ook.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Vakantieziekte

Scott en Helen-tijd

Uitverkoop