Kaarsen voor de winkel

In de afgelopen tijd heb ik veel oude kaarsen meegenomen uit de winkel van Terre des Hommes waar ik als vrijwilliger werk. We kunnen ze niet verkopen omdat ze beschadigd zijn bijvoorbeeld of omdat de al een keer hebben gebrand. We houden in de winkel hoge standaarden aan voor wat we verkopen. We zeggen niet voor niets 'eerste keus in tweede hands'.

Spullen blijven 8 weken in de winkel, 6 weken op de plank en 2 weken in de 'koopjeskast' voor de helft van de prijs. Daarna gaan ze naar een andere kringloopwinkel in de hoop dat er daar kopers voor zijn. De afgelopen tijd heb ik daar wat bakjes en glaasjes tussenuit gehaald. Daar maak ik nu kaarsen in van het oude kaarsvet en die gaan dan weer de winkel in.


Ik weet niet precies hoeveel vliegen ik dan in één klap heb, maar dit zijn er een paar van:
- We gebruiken zo veel mogelijk van wat er aan spullen wordt ingebracht, nu dus ook het kaarsvet
- We kunnen bakjes verkopen die anders naar een andere kringloop gaan
- We hebben een nieuw product met heel veel verschillende mogelijkheden in kleur en uitstraling
- En voor mij: ik kan me helemaal uitleven. Ik ben dol op gepruts met kaarsvet. Ik zo kaarsen kunnen maken tot ik er bij neer val. Voor mezelf heb ik al meer kaarsen gemaakt dan ik in tijden zou kunnen opbranden.
- We verdienen nog een beetje extra.
- Ik kan een extra bijdrage leveren aan de winkel terwijl ik plezier maak.


Het komt er natuurlijk wel op aan dat de kaars er professioneel uit ziet. Het heeft even geduurd voordat ik dat onder de knie had. Het belangrijkste is, dat je de bakjes in laagjes vult. Als je te veel tegelijk in een bakje giet dan droogt het kaarsvet raak op, vaak met een kuil er in. Dat gebeurt niet als het laagje voor laagje gegoten wordt. En dan is vooral het laatste laagje van belang. Dat moet niet te dik zijn en het kaarsvet moet goed heet zijn. Tot nu toe is het mijn ervaring dat het vet dat heel gelijkmatig droogt.


Misschien zit er nu een professioneel kaarsenmaker hoofdschuddend te lezen. Geen idee. Ik vertel alleen wat ik ontdekt heb. Misschien heeft het te maken met de temperatuur in de keuken? Het zou kunnen. Voor mij werkt het in ieder geval goed. Binnenkort gaan ze in de winkel. Ik laat nog wel weten of ze ook echt verkopen. Dat is nog een verrassing voor ons allemaal.Reacties

  1. Leuk! ik heb je tips gebruikt en inderdaad geen deuk meer in het midden na het drogen. Wat goed dat je dit doet voor de winkel waar je werkt. Levert vast extra inkomsten op!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je! Leuk om te weten dat je er iets aan hebt. Inmiddels staan er tien kaarsen klaar. Ik hoop dat ze verkopen, voor de winkel en voor mezelf, want ik vind dit wel heel leuk.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Franse vrijdagen (slot)

Huishoudwinkel

Franse vrouwen