Zonnepanelen (vervolg)

Vorige week had ik een adviseur op bezoek voor mijn zonnepanelen. Ze moest een beetje lachen om mijn verbruik: 405 kWh per jaar. Maar ja, het blijft stroom die ik zelf kan opwekken. Ik legde haar uit waarom ik toch panelen wil: ik wil minder grondstoffen gebruiken.

Dus, ik wilde niet alleen mijn huidige verbruik zelf opwekken. Ik wil ook op een inductie plaat gaan koken, niet meer op gas. Dat is wel een investering vanwege nieuwe pannen en de plaat. Het wordt een losse plaat, omdat ik over een paar jaar de keuken wil vervangen. Tegen die tijd kies ik wel weer voor een ingebouwde kookplaat. Op een site voor bootliefhebbers heb ik een mooie tweepitter gevonden. Ik gebruik meestal niet meer dan twee pitten, dus dat kan prima.

Ik kreeg nog een ander advies: infraroodwarmte. Dat zou in de twee kamers beneden kunnen. De rest van het huis verwarm ik toch niet. Daar ben ik nu naar aan 't kijken op internet. In mijn voorkamer overweeg ik een paneel in de schoorsteenmantel. Vroeger stond daar de kolenkachel, nu zou daar hypermoderne warmte kunnen komen. In de achterkamer weet ik het nog niet. Misschien haal ik de gaskachel daar wel weg en doe ik de plaat ook in de schoorsteenmantel. Als ik deze plaat in zwart bestel, ziet het er al een eenheid uit. Ik peins er nog een tijdje over en in de tussentijd doe ik mijn onderzoek.

Als ik de drie dingen, mijn jaarverbruik, het koken en het verwarmen van de kamers wil regelen met zonnepanelen, kom ik op ongeveer 1500 kWh per jaar. Dat is ongeveer 6 panelen. Daarover wil ik nog maar eens gaan praten met de adviseur. En dan wordt het offertes aanvragen. Weer een stapje verder.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Franse vrijdagen (slot)

Huishoudwinkel

Franse vrouwen