Cottagemiddagen

Heerlijke zonnige middagen lokken me de tuin in. De Coox gaat aan en ik kook aardappels, rijst, pompoen, quinoa en sluit af met een pan water die in de thermosfles gaat voor de avondthee. Ik krijg er redelijk handigheid in om het vuur aan te krijgen. Ik wil beslist geen aanmaakblokjes gebruiken, omdat die nogal giftig zijn. De as van de Coox kan nu gewoon op de composthoop.

Terwijl ik de doperwten en de peulen zaai, hoor ik het kloppen van een specht. Ik kijk omhoog en zie hem door de takken van de monumentale acacia kruipen, zoekend naar een goed plekje om zijn hol uit te hakken. Wat een geweldige ervaring om dat te zien!

De rucola en pluksla in mijn kleine koude bak staan er prachtig bij. Over een paar weken zal ik de tomatenplanten er poten. Dan zal de sla al in mijn lunchpakketten verdwenen zijn. Ik zaai wat uien voor de koude bak en bladmosterd voor de rekken met bonen en als ik de bieslook knip, zie ik de eerste tuinboon boven de grond komen. Ongetwijfeld ben ik een van de laatsten van de tuiniers, maar mijn plezier is er niet minder om.

Het honingkruid heeft het zwaar. Ik ben er toch weer ingetrapt in het tuincentrum: te vroeg een plant gekocht die ik graag in de tuin wil hebben. Ik denk dat tuincentra veel geld verdienen aan het verlangen van de klanten naar de lente. Meestal heb ik het wel onder controle, maar dit keer... helaas. Hopelijk redt de plant het toch.

Voor het eerst had ik ook tijd om te zaaien: twee soorten tomaten, courgette, pompoen, eeuwige moes, tagetes en kervel. Het zaad is al wat ouder want de zakjes zitten bomvol voor de hoeveelheid die ik nodig heb. Ik hoop dat het toch nog opkomt. Tijd om mijn handen te gaan wassen, de gekookte spullen in bakjes in de koelkast te doen en een kop thee te drinken, van kruiden uit de tuin natuurlijk.

De pompoen en quinoa worden mijn avondeten. Ik meng het met stukje geitenkaas, gewelde rozijnen, een beetje olijfolie, harissa en ras el hanout. Een heerlijke salade, zeker voor herhaling vatbaar.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Franse vrijdagen (slot)

Huishoudwinkel

Franse vrouwen