35%

Vandaag kwam een vriendin eten. We eten om de 14 dagen samen. Natuurlijk doen we dat in de eerste plaats omdat het gezellig is, maar ook omdat het zo heerlijk is om aan te kunnen schuiven en niet te hoeven koken.

De laatste keer dat ik bij haar at, had zij een heerlijke salade van rode kool gemaakt. Vanmiddag ging ik naar de supermarkt om eens te kijken wat ik zou gaan maken. En er was veel afgeprijsd met 35%. Het zijn de dingen die na die dag niet meer verkocht mogen worden, maar mijn ervaring is dat ze meestal nog prima zijn. Zeker bij groenten maakt het niet zoveel uit. Ik geloof dat ik (als ik vlees zou eten) niet zo snel het vlees met korting zou kopen. Soms staat het plastic al bol. Zoveel druk kan niet goed zijn.

Maar... terug naar mijn vriendinnetentje. Ik vond diverse dingen met de 35% korting: paddenstoelen voor pasta, oesterzwammen, miniasperges en buitenlandse kaas. De verse pasta was twee pakken voor de prijs van één. Dus, dit is mijn etentje geworden:

Voorgerecht: Asperges met ei, geroosterde zonnebloempitten en een scheutje sojaroom
  • De asperges beetgaar en het ei bijna hard koken. Kan in hetzelfde water. Eerst het ei en na een minuut of 3 ook de asperges en dan tegelijk afgieten. De zonnebloempitten roosteren in de koekenpan. Het ei in kleine stukjes snijden en mengen met room en pitten. De asperges over twee bordjes verdelen en het ei erover gieten. Ik deed er nog wat bieslook en peterselie uit de tuin bij.
Hoofdgerecht: Pasta met een romige saus van courgette, paddenstoelen en kaas
  • Terwijl je het voorgerecht kookt kun je alvast de saus voorbereiden. Een ui, een deel van de courgette en de paddenstoelen snijden.
  • Olie verhitten in de koekenpan en daar de ui in fruiten, dan de paddenstoelen erbij en na een tijdje de courgette. Het geheel kruiden met een heel klein snufje cayennepeper, nootmuskaat en wat zout. Daarna een klein scheutje (soja)melk erbij gieten en een stuk kaas in de pan laten smelten. Goed doorroeren, het gas uitzetten en het voorgerecht gaan eten.
  • Als het voorgerecht op is, kokend water uit een thermosfles in de pan gieten en opnieuw aan de kook brengen (het water koelt iets af als het in de koude pan komt) dan de pasta een paar minuten koken en in dezelfde tijd de saus weer opwarmen. Pasta en saus op 1 schaal serveren. Ik had nog wat verse basilicum. Staat er mooi bij.
Nagerecht: Gekookte peer met kaneelyoghurt.
  • Yoghurt (liefst de Griekse) mengen met heel klein beetje honing en een snuf kaneel.
  • Peer in stukjes in een pan met een heel klein laagje water aan de kook brengen (als je toch de pasta kookt) gas uitzetten en het hoofdgerecht gaat eten. Als je terug komt is de peer wel warm en gaar en kun je de stukjes serveren met wat yoghurt. Ik had wat amandelmeel in huis. Een klein schepje over de yoghurt is wel leuk.
Ik had nog wel wat van de ingrediënten over. Daar kan ik nog van alles mee. Een omelet met paddenstoelen en kaas, bijvoorbeeld. Of een bonenschotel met paddenstoelen, tomaat en courgette. De pasta kan ik nog maken met een eenvoudige kaassaus met een salade erbij. En de yoghurt is een mooie basis voor mijn smoothies.

Het was heerlijk, de paddestoelen gaven door het pruttelen een heerlijke smaak aan de saus. En het was heel gezellig. Volgende keer weer bij haar. Het is een goede regeling.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De lekkerste nieuwe recepten van 2018

Franse vrijdagen (slot)

Opnieuw: inmaken