Zonnepanelen, tja....

Deze week ben ik er eens even voor gaan zitten. Ik wilde een formulier invullen van de plaatselijke energiecooperatie om te zien hoeveel panelen ik nodig zou hebben. Natuurlijk moest ik vragen beantwoorden over ligging en helling en oppervlakte van het dak. Maar ook de energiekosten die ik had. En tja, dat had ik nog nooit echt secuur gedaan. 

Ik pakte mijn rekeningen van de afgelopen twee jaar erbij en moest eigenlijk lachen. Voor stroom betaal ik € 8,00 per maand. Een globale berekening van de plaatsing van de zonnepanelen was € 4.000,00. Als ik dat bedrag deel door 96 – wat ik jaarlijks betaal voor stroom – dan kom ik op een aflossingstermijn van 41 jaar!

Daar is natuurlijk van alles over op te merken. Blijft stroom wel zo goedkoop? En misschien kan ik stroom leveren en daarvoor betaald worden? Dat is wel mogelijk, misschien, maar dan nog is het een van de minst rendabele dingen die ik kan doen voor het milieu. Voor gas betaal ik € 78,00. Volgens mijn leverancier is mijn gasverbruik boven gemiddeld. Logisch, in een huis uit de jaren dertig, maar er is nog wel het een en ander aan te doen. Ik denk dat ik met isolatie en gordijnen een heel eind kom om mijn verbruik naar beneden te krijgen.

De zonnepanelen zijn in ieder geval op de lange baan geschoven.

Reacties

 1. Met zonnepanelen gaan verwarmen op stroom, lijkt me dan de oplossing.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als ik 8,- euro per maand betaalde zou ik ook geen 4000,- euro investeren. Prettige avond verder.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. U ziet hier over het hoofd dat u in werkelijkheid geen 8 euro betaald maar veel meer, wat gecompenseerd word met belastingvoordeel.

  Mocht u aan de zonnepanelen gaan dan krijgt u dit voordeel nog steeds .. Ergo u krijgt dan elk jaar ca 400 euro terug.

  Op www.zonnepanelen.nl staat het uitgelegd voor u

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is nieuwe informatie. Als dat zo is, die 400,00, dan heb ik een terugverdientijd van ongeveer 9 jaar. Bedankt voor uw bericht.

  Ophetleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 8 euro elektriciteit per maand is toch wel extreem weinig vind ik. Je verbruik moet dan toch enorm laag liggen.....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat klopt, minder dan 650 KwH
  Op het leven

  BeantwoordenVerwijderen
 7. een late reaktie,ik lees dit nu pas. Met zo'n laag energieverbruik kun je met 3/4 zonnepanelen toe. Wij hebben vorige maand 5 panelen laten plaatsen voor ong 2000 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat is een laag bedrag voor 5 panelen! Wie heeft dat voor jou geinstalleerd als ik vragen mag?

  Op het leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een firma in Zierikzee,de Samangroep. Mijn buurman heeft de panelen zelf gelegd. Dat scheelde nog ong. 500 euro arbeidskosten. De prijzen staan op hun website.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Franse vrijdagen (slot)

Huishoudwinkel

Franse vrouwen